Grant od 19 miliona eura za izgradnju dionica na Koridoru 5c

0
399
Grant je odobrila EU putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog sporazuma o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za izgradnja dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela Zenica) – LOT 1A.
Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa dužine oko 2,8 km, uključujući 2,4 km dug dvocijevni tunel Zenica, čime će biti značajno skraćena putna udaljenost duž koridora sjever-jug između Nemile i Zenice.
Očekuje se da će projekt povećati dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj povećanjem prosječnog godišnjeg dnevnog prometa za više od 23% i povezati postojeću cestu M17 s Koridorom 5c.
Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milion eura, od čega je zajam EIB-a 50 miliona eura, zajam EBRD-a 26 miliona eura, grant Investicijskog fonda za Zapadni Balkan 19 miliona eura, koji će biti implementiran putem Evropske investicijske banke, te ostali izvori finansiranja u iznosu šest miliona eura.
Vijeće ministara BiH prihvatilo je i Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt rehabilitacije puteva u RS-u.
Predloženom inicijativom predviđeno je kreditno zaduženje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu 100 miliona eura s alokacijom na Republiku Srpsku.