Zvizdić: Antiustavna blokada PS BiH zaustavila projekte vrijedne 500 miliona eura

0
371
Zvizdić: Javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se na press konferenciji nakon sjednice Vijeće ministara BiH. On je demantirao da je Vijeće ministara BiH u blokadi navodeći da je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojen tekst pisma u vezi sa Blokom 7 Termoelektrane u Tuzli koje že biti upućeno na odgovarajuće adrese.
Također, na sjednici su usvojeni sporazumi o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između BiH i Evropske investicijske banke za dionicu Zenica Sjever – Žepče jug. Usvojen je sporazum o izgradnji regionalnog vodovoda Plava voda kojim će biti obuhvaćeni Travnik, Busovača, Novi Travnik.
Zvizdić je istakao da je 45 sporazuma u nekoj od faza odobravanja u vrijednosti od 500 miliona eura, a najveći dio se odnosi na izgradnju infrastrukture.
“Zbog nerada i antiustavne blokade PS BiH blokirano je više od milijarde eura sredstava koja čekaju na svoju implementaciju, a koja bi unaprijedila ekonomsku situaciju u BiH, doveli do unapređenja životnog standarda, zaštitu okoliša”, rekao je Zvizdić te dodao da umjesto rada i rješavanja takvih pitanja imamo vještačke krize i podizanje tenzija, prenosi agencija NAP.
Zvizdić je naveo da je javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM, od čega je vanjski dug 8,2 milijarde KM, te da je namjera ići ka smanjenju zaduženosti BiH iako smo od zemalja regije još uvijek najmanje zaduženi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here