Zvizdić: Antiustavna blokada PS BiH zaustavila projekte vrijedne 500 miliona eura

0
530
Zvizdić: Javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se na press konferenciji nakon sjednice Vijeće ministara BiH. On je demantirao da je Vijeće ministara BiH u blokadi navodeći da je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojen tekst pisma u vezi sa Blokom 7 Termoelektrane u Tuzli koje že biti upućeno na odgovarajuće adrese.
Također, na sjednici su usvojeni sporazumi o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između BiH i Evropske investicijske banke za dionicu Zenica Sjever – Žepče jug. Usvojen je sporazum o izgradnji regionalnog vodovoda Plava voda kojim će biti obuhvaćeni Travnik, Busovača, Novi Travnik.
Zvizdić je istakao da je 45 sporazuma u nekoj od faza odobravanja u vrijednosti od 500 miliona eura, a najveći dio se odnosi na izgradnju infrastrukture.
“Zbog nerada i antiustavne blokade PS BiH blokirano je više od milijarde eura sredstava koja čekaju na svoju implementaciju, a koja bi unaprijedila ekonomsku situaciju u BiH, doveli do unapređenja životnog standarda, zaštitu okoliša”, rekao je Zvizdić te dodao da umjesto rada i rješavanja takvih pitanja imamo vještačke krize i podizanje tenzija, prenosi agencija NAP.
Zvizdić je naveo da je javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM, od čega je vanjski dug 8,2 milijarde KM, te da je namjera ići ka smanjenju zaduženosti BiH iako smo od zemalja regije još uvijek najmanje zaduženi.