Gref najavio povlačenje Sberbanke iz više evropskih zemalja

0
1309
Herman Gref, predsjednik Uprave Sberbank

Sberbank planira napustiti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog regulatornog pritiska povezanog sa sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Uprave Sberbank Herman Gref.
“Trenutno optimiziramo naše poslovanje u Evropi, a iz niza zemalja ćemo otići. U Evropi je izuzetno teško poslovati pod sankcijama”, rekao je Gref u intervjuu za TV kanal Rossia 24.
“Tamo (u Evropi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora. Premda na tom tržištu ne pripadamo u red velikih banaka, uvršteni smo među sistemski važne banke pod direktnim nadzorom Evropske centralne banke, a tom nam vrlo ozbiljno komplicira život. Za malu banku snositi sve troškove povezane s direktnim nadzorom ECB-a nad sistemski važnim bankama, nije jednostavno”, rekao je Gref, prenosi Hina.
On je najavio veću koncentraciju na tržišta zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.
Sberbankovo evropsko poslovanje organizirano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz firmu-kćer u Švicarskoj.
Prema podacima Sberbank, evropske filijale s dobiti su počele poslovati početkom 2016. godine.
Ovog ljeta Sberbank je prodao biznis u Slovačkoj, ali kako se navodi, najneuspješnijim tržištem za Sberbank postala je Hrvatska, gdje su 2016. godine vlasti obavezale banke da ponovno izračunaju hipoteke stanovništvu po stopi koja nije profitabilna za banke što je dovelo do gubitaka, a još 1,1 milijardu eura Sberbank može izgubiti zbog kredita Agrokoru.