Grupa Triglav u 2021. povećala prihode za 10%, na 1,46 milijardi eura

Za 10 posto lani je povećan i obim zaračunate bruto premije Triglava, na 1.353 miliona eura

0
693
Grupa Triglav: Bruto dobit u prvom polugodištu 10,5 miliona eura

Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na jučerašnjoj sjednici potvrdio je revidirani godišnji izvještaj Grupe Triglav i matičnog društva za 2021. godinu. Grupa Triglav je u 2021. godini povećala ukupne prihode za 10% u odnosu na prethodnu godinu (1,46 milijardi eura), sa istom stopom rasta povećan je i obim zaračunate bruto premije (1.353 miliona eura).
Rast premije ostvaren je u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima. Kombinovani količnik imovinskih i zdravstvenih osiguranja Grupe dostigao je vrlo povoljnu vrijednost od 88,9 posto. Dobit prije oporezivanja iznosila je 132,6 miliona eura (rast od 46%), a neto prinos na kapital iznosio je 12,5 posto.
Grupa Triglav zadržala je finansijsku snagu, što potvrđuje i adekvatnost kapitala, koja je na kraju 2021. sa vrijednošću od 219 posto bila u ciljanom rasponu, a ponovo je dobilo visoku ocjenu ‘A’ od rejting agencija S&P Global Ratings i AM Best. Ocjene imaju stabilne srednjoročne izglede.
Uprava i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predložit će ovogodišnjoj skupštini dioničara isplatu dividende u iznosu od 3,70 eura bruto po dionici ili u ukupnom iznosu od 84,1 miliona eura, što predstavlja 74 posto neto dobiti Grupe Triglav za 2021. godinu i dividendni prinos od 9 posto.
“Naša politika dividendi osmišljena je tako da bude atraktivna za dioničare i održiva za razvoj i rast Grupe Triglav. Shodno tome, u 2023. godini zadržavamo polaznu tačku za prijedlog dividende od 50 posto konsolidovane neto dobiti prethodne godine”, kazao je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.
U 2021. godini osiguravajuća društva Grupe Triglav (Triglav osiguranje, Sarajevo i Triglav osiguranje, Banja Luka) zajedno su ostvarila 8,6% premijskog rasta na tržištu Bosne i Hercegovine, što je 0,6% više od rasta tržišta osiguranja, i zadržala je četvrto mjesto među 25 osiguravajućih društava sa tržišnim udjelom od 8,6 posto.
Na tržištu Federacije BiH, Triglav Osiguranje Sarajevo je u 2021. godini zabilježilo rast premije i fakturisalo 31,3 miliona eura (61,3 miliona KM) premije osiguranja, što je za 14posto više u odnosu na godinu ranije. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja, 30 posto premije više nego prošle godine, a premija u segmentu neživotnih osiguranja bila je za 3posto veća u odnosu na 2020. godinu. Udio Triglav Osiguranja Sarajevo na tržištu FBiH u 2021. iznosi 9,6 posto i Društvo je na ovom tržištu zadržalo peto mjesto. Bitno je naglasiti i da je Društvo ostvarilo veći rast od rasta tržišta FBiH. Poslovanje Društva je obilježila finansijska stabilnost i rast svih finansijskih pokazatelja.
“Uprkos svim izazovima na tržištu osiguranja i jakoj konkurenciji, godinu smo završili uspješno, povećali smo premiju osiguranja u odnosu na prethodnu godinu”, predsjednik Uprave Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.
Na tržištu neživotnih osiguranja, Triglav osiguranje Banja Luka u 2021. je povećalo obim fakturisane premije u odnosu na prethodnu godinu za 3% i iznosi 5,9 miliona eura, dok je filijala Triglav Osiguranje, Sarajevo (koja je pored prodaje životnog osiguranja tokom 2021. započela i sa prodajom zdravstvenih osiguranja) ostvarila rast premije životnih osiguranja od 151 posto. Triglav osiguranje, Banja Luka je s 4,5% tržišnim udjelom dostigla osmo mjesto na tržištu Republike Srpske, dok je filijala Triglav osiguranje, Sarajevo svoj tržišni udio povećala na 2,1 posto (godinu ranije imala je 1,4%). Tržišno učešće Triglav Grupe na ukupnom tržištu Republike Srpske je povećano za 0,4 procentna poena na 6,6 posto, što znači sedmo mjesto.
“Iza nas je godina koju su u velikoj mjeri obilježile posljedice pandemije korona virusa. Možemo biti izuzetno zadovoljni da smo u tim okolnostima i na izuzetno konkurentnom tržištu osiguranja RS u prošloj godini u Triglav osiguranju Banja Luka ostvarili rast bruto fakturisane premije neobaveznih vidova osiguranja za čak 11%”, izjavio je Janez Rožmarin, direktor Triglav osiguranja, Banja Luka.