Guverneri centralnih banaka regije naglasili važnost finansijske stabilnosti regiona

0
604
Guverner CBBiH na 10. susretu guvernera centralnih banaka regije i predstavnika finansijskog sektora

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić, učestvovao je na jubilarnom 10. susretu guvernera centralnih banaka država regije, koji je održan 5. i 6. maja 2022. godine u Rovinju.
Teme ovogodišnjeg susreta su inflacija i monetarna politika, nesigurnost i finansijski sektor u kontekstu ruskog prisustva u bankarskom sektoru, te ekonomski oporavak u svjetlu sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji.
Ovom prilikom ponovo je naglašena važnost finansijske stabilnosti za regiju ali i za svaku zemlju. Izbor glavnog govornika skupa Klausa Reglinga, direktora Evropskog mehanizma za stabilnost, krovne institucije u eurozoni zadužene za održavanje dugoročne finansijske stabilnosti i prosperiteta, najbolje govori o tome.
Guverner Softić je naglasio kako je valutni odbor u BiH ključan za cjelokupnu finansijsku, ekonomsku pa i društvenu stabilnost. Saradnja sa odgovornim institucijama pokazala je kako su problemi, onda kada do njih dođe, rješivi onda kada postoji kvalitetna međuinstitucionalna saradnja.
Susretu guvernera regije su, uz guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, prisustvovali guverneri centralnih banaka Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Ovi susreti održavaju se, već tradicionalno, svake godine u organizaciji sedmičnog poslovnog magazina Lider, s ciljem unapređenja saradnje finansijskih institucija regije i razmjene iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica finansijskih i ekonomskih kriza, saopćeno je iz CBBiH.