‘Hakirali’ Teslin autopilot s izolir trakom

0
438
McAfee stručnjaci prevarili računarski sistem Tesle: Krivo očitao saobraćajni znak i ubrzao

Teslin sistem pomoći vozaču (autopilot) i automatskog prilagođavanja okolnom prometu nudi određen nivo automatike i korak je prema autonomnim vozilima. No, s vremena na vrijeme istraživači, ali nažalost i fatalne nesreće, nas podsjete da je budućnost u kojoj bi automobili mogli samostalno saobraćati cestama još uvijek prilično daleko, piše Bug.hr.
Sigurnosno upozorenje stiglo je i od stručnjaka kompanije McAfee koji su uspjeli prevariti Teslin ‘računarski vid’ koji prepoznaje saobraćajne znakove i posljedično uzrokovali da automobil značajno ubrza iako to ne bi trebao učiniti. Uzeli su saobraćajni znak ograničenja brzine na 35 mph (56 km/h) i na brojku 3 nalijepili komad crne izolir trake koje koriste električari.
To je uzrokovalo pogrešno tumačenje znaka, pa je Teslin sistem protumačio ograničenje brzine kao 85 mph (137 km/h). Automobil se pokraj znaka kretao na autopilotu s adaptivnim tempomatom, pa je, primijetivši više ograničenje brzine, počeo ubrzavati.
Automobil koji je na ovaj način ‘hakiran’ bio je Teslin Model S iz 2016. godine s prvim autonomnim sistemom (Hardware pack 1), a kamera koju su ‘prevarili’ je modela MobilEye EyeQ3. McAffejevi stručnjaci o testu su izvijestili i Tesline i MobilEyeove predstavnike, koji su im se na tome zahvalili, ali i izjavili da ne misle ispravljati ovaj propust na starim verzijama autopilota. Novi modeli sistema za autonomnu vožnju navodno se ne mogu tako lako zavarati manjim manipulacijama saobraćajnih znakova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here