‘Hakirali’ Teslin autopilot s izolir trakom

0
515
McAfee stručnjaci prevarili računarski sistem Tesle: Krivo očitao saobraćajni znak i ubrzao

Teslin sistem pomoći vozaču (autopilot) i automatskog prilagođavanja okolnom prometu nudi određen nivo automatike i korak je prema autonomnim vozilima. No, s vremena na vrijeme istraživači, ali nažalost i fatalne nesreće, nas podsjete da je budućnost u kojoj bi automobili mogli samostalno saobraćati cestama još uvijek prilično daleko, piše Bug.hr.
Sigurnosno upozorenje stiglo je i od stručnjaka kompanije McAfee koji su uspjeli prevariti Teslin ‘računarski vid’ koji prepoznaje saobraćajne znakove i posljedično uzrokovali da automobil značajno ubrza iako to ne bi trebao učiniti. Uzeli su saobraćajni znak ograničenja brzine na 35 mph (56 km/h) i na brojku 3 nalijepili komad crne izolir trake koje koriste električari.
To je uzrokovalo pogrešno tumačenje znaka, pa je Teslin sistem protumačio ograničenje brzine kao 85 mph (137 km/h). Automobil se pokraj znaka kretao na autopilotu s adaptivnim tempomatom, pa je, primijetivši više ograničenje brzine, počeo ubrzavati.
Automobil koji je na ovaj način ‘hakiran’ bio je Teslin Model S iz 2016. godine s prvim autonomnim sistemom (Hardware pack 1), a kamera koju su ‘prevarili’ je modela MobilEye EyeQ3. McAffejevi stručnjaci o testu su izvijestili i Tesline i MobilEyeove predstavnike, koji su im se na tome zahvalili, ali i izjavili da ne misle ispravljati ovaj propust na starim verzijama autopilota. Novi modeli sistema za autonomnu vožnju navodno se ne mogu tako lako zavarati manjim manipulacijama saobraćajnih znakova.