Švedska centralna banka testira rješenje za digitalnu e-krunu

0
598
Švedska Riksbank počela testiranje rješenja koje bi omogućilo digitalizaciju e-krune na blockchainu

Švedska centralna banka Riksbank započela je ove sedmice s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute. Švedska bi tako postala prva zemlja čija bi centralna banka izdala službenu digitalnu valutu, e-krunu.
Namjera je da ova valuta bude zasnovana na blockchain tehnologiji i da, kako kažu, bude komplementarna gotovini te da se koristi jednako kao i ‘obična’ kruna.
E-kruna trebala bi biti jednostavna za korištenje, sigurna i brza za digitalna plaćanja, uplate i isplate, a sve kroz mobilnu aplikaciju ili pak nosive uređaje koji podržavaju mobilno plaćanje. Plaćanje ovom kriptovalutom trebalo bi biti jednostavno kao slanje poruke s mobitela, poručili su iz Riksbanka.

E-kruna trebala bi biti sigurna i brza za digitalna plaćanja

Švedska je inače najnaprednija zemlja svijeta kad je riječ o korištenju ne-gotovinskih plaćanja: samo 1% njihovog novca 2018. godine postojao je u obliku novčanica, dok je u eurozoni prosjek oko 11%.
Aktualni pilot projekt, pokrenut u suradnji s konsultantskom kućom Accenture, trajat će godinu dana, do kraja februara 2021. ili prema potrebi i duže. Cilj projekta je ispitati tehnološko rješenje koje im je na raspolaganju i utvrditi je li ono spremno za puštanje u javnu upotrebu.
Tokom projekta tehnologija će biti evaluirana u testnom okruženju u kojem će biti simulirane banke, korisnici i svi drugi sudionici tržišta digitalnih plaćanja, piše Bug.hr.
Iz Riksbanka napominju da trenutačno nisu donijeli odluku o mogućem lansiranju e-krune, već da će ovaj jednogodišnji test poslužiti primarno kako bi unaprijedio njihovo znanje o tehnologijama blockchaina i kriptovaluta, te mogućim implikacijama lansiranja digitalne valute od strane centralne banke.