Hifa Oil uskoro u Zenici otvara najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

0
920
Ukupan kapacitet Hifa Oil terminala je 13 miliona litara goriva, a biće potpuno automatizovan

Kompanija Hifa Oil će realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM uskoro u Zenici otvoriti najsavremeniji tehnološki terminal tečnih goriva na Balkanu, saopćeno je.
Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u BiH je prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čim je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja bh. tržišta naftom na duži rok.
Provedbom ovog projekta Hifa Oil je postala kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u BiH, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.
Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je oko 13.000 m3. Logistički posmatrano, punjenje teminala će se vršiti isključivo vozovima, što podrazumijeva otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH.
“Ovaj terminal koji se nalazi u srcu Bosne bit će izuzetno dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu. Terminal će biti potpuno automatizovan i neće postojati mogućnost nikakvog mehaničkog točenja. Cijeli proces će biti kompjuterizovan, što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje, a što znači da vozač neće imati potrebu napustiti kabinu cisterne kada uđe na terminal. Poseban akcenat je stavljen na protupožarnu zaštitu koja zadovoljava najstrožije EU standarde. Terminal će također biti opremljen povratom isparavanja, tako da emisija štetnih gasova praktično i ne postoji. Terminal će imati dvije vrste utovara robe, standardni nadzemni utovar, i savremeni eco utovar koji se vrši iz zemlje”, kaže Kenan Ahmetlić, izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil.
Novom investicijom Hifa Oil je u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude pokretač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja.
Također, na ovaj način Hifa Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH, a otvaranje terminala u Zenici značit će i otvaranje novih radnih mjesta. Realizacija investicije i završetak radova se očekuje do kraja ljeta.
Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here