Jusko: BiH od EU ima na raspolaganju 2,3 milijarde KM za Koridor 5c

0
789
Evropska komesarka za promet Violeta Bulc i ministar Jusko na pres-konferenciji u Sarajevu

Evropska komesarka za promet Violeta Bulc tokom službene posjete Bosni i Hercegovini danas je razgovarala sa ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom.
Tom prilikom razgovarano je o Okvirnoj strategiji prometa BiH i učincima njenog usvajanja, te gradnji mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, kao i projektu izgradnje Jadransko-jonske autoceste i Koridora 5c kroz BiH, zatim Unskoj prugi, sigurnosti cestovnog prometa…
Ministar Jusko je novinarima nakon sastanka istakao da ime komesarke Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je u pitanju prometna infrastruktura.
“Kada smo usvajali Prometnu strategiju usvojili smo je na nivou entiteta a ne na nivou Vijeća ministara BiH, jer se smatralo da je mehanizam koordinacije neophodan da bi do toga došlo. Otišli smo u London bez Strategije i sa rizikom da u narednih godinu dana ne možemo aplicirati niti za jedan projekat. Tada sam zamolio komesarku Bulc da nam da još pet dana vremena, što je ona prihvatila i zahvaljujući tome danas imamo na raspolaganju 2,3 milijarde KM za Koridor 5c“, istakao je ministar Jusko.
Komesarka Bulc je posebno naglasila značajnu ulogu Ministarstva i rezultate postignute u posljednje dvije godine, kao što je usvajanje Prometne strategije i potpisivanje dokumenta kojim je BiH postala dio Prometne zajednice, pozivajući političke snage u BiH da nastave sa angažmanom na realizacija projekata.
Komesarka Bulc je pozdravila i činjenicu da je Bosna i Hercegovina nedavno u Ljubljani potpisala dokument o sigurnosti prometa na cestama Vison 0, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here