Historijski pregled saobraćajnih veza preko planine Ivan

0
425
Prvi tunel Ivan na pragu 20. vijeka

Povodom prekjučerašnjeg probijanja tunela Ivan, interesantno se osvrnuti na historiju saobraćajnih veza preko možda i najpoznatijeg planinskog prevoja u našoj državi.
Planina Ivan predstavlja, u neku ruku, slovo ‘i’ u nazivu Bosne i Hercegovine. Na ovom prostoru su postojali ključni putevi tokom proteklih vijekova.
Prvi tunel dužine 645 metara kroz planinu Ivan izgradila je Austro-ugarska monarhija kasnih 1880-ih godina u sastavu izgradnje željezničke pruge uskotračnog kolosijeka.

Izgradnja drugog tunela Ivan

Drugi tunel dužine 3.230 m izgradila je Kraljevina Jugoslavija ranih 1930-ih godina u cilju unapređenja Austro-ugarske pruge. Ovaj tunel je tokom nekoliko narednih desetljeća bio najduži saobraćajni tunel u Bosni i Hercegovini. Tunel je danas u upotrebi za željezničku prugu normalnog kolosijeka.

Prvi tunel nakon prerade u cestovnu izvedbu

Kasnih 1970-ih godina prvi tunel je doživio potpunu preobrazbu, kada ga je tadašnja SFRJ proširila i prepravila u dvosmjerni cestovni tunel magistralne ceste M-17.

Treći, aktuelni tunel Ivan u izgradnji na Koridoru 5c

Aktuelnim probijanjem tunela Ivan dužine 1.741 metara, imamo treći po redu i to dvocijevni tunel autoceste A1 na Koridoru 5c, čiji početak korištenja očekujemo na ljeto 2022. godine, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.
Okončanjem izgradnje dionice autoceste A1 Tarčin – Konjic, preko Ivan Sedla, postojat će sljedeće prometne veze:
– Srednjovjekovni karavanski put
– Stari kolski drum
– Željeznička pruga Sarajevo – Ploče
– Magistralna cesta M-17
– Autocesta A1

Vezani tekst: Probijena druga cijev tunela Ivan na dionici Tarčin – Konjic