H&M se oporavio i poslovnu godinu završio rastom prihoda

Ne računajući zatvaranje posljednjih trgovina u Rusiji i Bjelorusiji, H&M bilježi rast prodaje od 15% na godišnjem nivou

0
1006
U cijeloj poslovnoj godini prodaja H&M-a je porasla 12 posto, na 20,5 milijardi eura

Švedski trgovac na malo Hennes & Mauritz (H&M) oporavio se od ljetnih padova prodaje i ostvario rast prihoda od 10% na godišnjem nivou u posljednjem tromjesečju svoje finansijske godine koja je završila krajem novembra.
Prihodi su porasli na 62,5 milijardi švedskih kruna (5,65 milijardi eura) u tri mjeseca do kraja novembra, prenosi njemačka agencija dpa.
U cijeloj poslovnoj godini prodaja je porasla za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu na 223,6 milijardi kruna (20,5 milijardi eura). Ne računajući zatvaranje posljednjih trgovina u Rusiji i Bjelorusiji, H&M bilježi rast prodaje od 15% na godišnjem nivou.
Krajem novembra kompanija je objavila da planira ukinuti 1.500 radnih mjesta diljem svijeta. Dio je to programa rezanja troškova koji je H&M usvojio nakon povlačenja s ruskog tržišta.
Zabrinutost u sektoru trgovine trenutno je uglavnom pod utjecajem visoke inflacije i njezinih posljedica na ponašanje potrošača. Profit koče i veći troškovi nabave, koje trgovci ne uspijevaju u potpunosti pretočiti u prodajne cijene.
H&M će detaljniji izvještaj o poslovanju za ovu godinu objaviti krajem januara iduće godine.