HNB: Nije pokrenuta inicijativa za ukidanje minusa, već za sniženje njihove cijene

0
801
Hrvatska narodna banka

Hrvatska narodna banka (HNB) je saopćila da je bankama preporučila da do izmjena zakona na prešutna prekoračenja, tzv. minus, primjene ograničenje efektivne kamatne stope (EKS) i omoguće obročnu otplatu ukinutog ili smanjenog iznosa prešutnog prekoračenja, a ne ukidanje prekoračenja, prenosi Hina.
Reagirajući na tekst u ponedjeljak objavljen u Večernjem listu pod naslovom ‘Zatvaraju se minusi na računu, 840.000 ljudi u dužničkoj krizi’, HNB je istaknuo da nije pokrenuo inicijativu za ukidanje postojećih prešutnih prekoračenja, već za sniženje njihove cijene.
Ispitivanjem praksi banaka vezano uz prešutna prekoračenja, utvrđeno je da je cijena prešutnih prekoračenja prosječno 30 posto viša od cijene dopuštenih prekoračenja, a da pritom nije utvrđena bilo kakva druga razlika između ta dva oblika prekoračenja, posebno ne ona koja bi bila u korist potrošača. Stoga smatramo da nema opravdanja niti za višu cijenu, ističu u HNB-u.
Dodaju da su prešutna prekoračenja odobrena za gotovo 1,8 milion potrošača, a koristi ih oko 840 hiljada pa sniženje cijene koje se predlaže donosi povoljnije uvjete kreditiranja velikom broju građana. Pri tome svaka banka, sukladno svojoj poslovnoj politici, odlučuje o uvjetima pod kojima odobrava, ukida, povećava ili smanjuje prekoračenje.