HNK: Kreću konkursi za prijem 223 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama

0
346
Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg potpisao je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, saglasnost za prijem 223 zaposlenika na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima i općinama HNK-a.
Uslijedit će, u skladu sa zakonskom procedurom, raspisivanje konkursa po školama, a predviđeno je primanje u stalni radni odnos 122 zaposlenika u osnovnim i 101 zaposlenika u srednjim školama.
“Vlada je završila svoj dio posla i ovih dana očekujemo da direktori škola, u dogovoru sa resornim ministarstvom, raspišu konkurse kako bi i ova priča bila dovedena do kraja. Stanje koje je ova vlada zatekla nije bilo pravično regulirano te i na ovaj način nastavljamo ispravljati anomalije iz ranijih perioda i rješavati pitanje zaposlenja na neodređeno vrijeme za ljude koji po pet i više, neki čak i više od deset godina, rade s ugovorima na određeno, prije svega zbog manjka sati u nastavnim normama”, kazao je premijer Herceg.
Nakon što konkursna procedura bude završena, dosegnut će se broj od više od 530 prosvjetnih radnika kojima je radno-pravni status regulirala Vlada HNK-a u aktuelnom sazivu.