Hoće li naknada za topli obrok koji se priprema kod poslodavca u RS biti oslobođena poreza?

0
127
Izmjenama zakona predloženo da neoporezovan dio toplog obroka bude u vrijednosti do 0,75% prosječne neto plate u RS-u

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak koji će po hitnom postupku biti upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini RS.
Analizirajući stanje u privredi, kao i podnesene Inicijative od strane Privredne komore te Unije poslodavaca, opredjeljenje Vlade RS je da naknada za topli obrok ukoliko se priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa bude oslobođena od plaćanja poreza, a da naknada toplog obroka ukoliko se isplaćuje bude tretirana identično kao plata, što ona to i jeste.
Izmjenama zakona se predlaže da neoporezovan dio toplog obroka, ukoliko se priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa, bude u vrijednosti do 0,75% prosječne neto plate u RS-u za prethodnu godinu prema podatku Republičkog zavoda za statistiku, dnevno po zaposlenom. Istovremeno, iznos naknade za topli obrok, ukoliko se isplaćuje, utvrđen je Odlukom Vlade RS o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku i iznosi 0,85% prosječne bruto plate u RSu za prethodnu godinu, za svaki radni dan.
Vlada RS je utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima kojim je propisana posebna minimalna osnovica doprinosa za one radnike koji su upućeni na rad u inostranstvo, i to dok traju poslovi na kojima radnik radi u inostranstvu. Izmjene imaju podsticajni karakter za konkurentnost domaćih privrednih subjekata da se sve više opredjeljuju za poslove u inostranstvu, te da angažuju sopstvenu radnu snagu na tim poslovima, a ne radnu snagu iz drugih država, čime se u određenom dijelu doprinosi očuvanju radnih mjesta u Republici Srpskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here