Holandija: Pušten u promet prvi 3D ispisani betonski most u svijetu

Most ima nosivost od pet tona, a njegovi autori procjenjuju mu životni vijek na najmanje 30 godina

0
1766
Prvi u svijetu biciklistički most izrađen je tehnologijom 3D ispisa betona (Foto: EPA)

Na Tehničkom univerzitetu u Eindhovenu (Holandija),izrađen je prvi u svijetu biciklistički most izrađen tehnologijom 3D ispisa betona, a njegova izrada trajala je nešto više od tri mjeseca.
Ovaj 8 metara dugački i 3,5 metra široki biciklistički most jučer je i službeno otvoren u holandskom mjestu Gemert.
Most je nastao 3D ispisom ojačanog vibriranog betona u oko 800 slojeva, za što je bila zadužena kompanija BAM Infra. Most ima nosivost od pet tona, a njegovi autori procjenjuju mu životni vijek na najmanje 30 godina.
Najveća prednost 3D ispisa ovakvih struktura naspram uobičajenom lijevanju betona u kalupe je ušteda na materijalu (i emisijama CO2), a stručnjaci su u ovom slučaju za vrijeme ispisa uspjeli u most ugraditi i metalnu armaturu koja mu daje dodatnu snagu. 3D pisač je mnogo fleksibilniji od kalupa jer može polagati materijal samo tamo gdje je to nužno, a u vrlo kratkom se roku može prilagoditi ispisu bilo kojeg oblika.
Autori ovog projekta kažu kako su na njemu mnogo naučili, pa će nakon ovog premijernog projekta moći istu tehnologiju primijeniti i na mnogo veće strukture, piše Bug.hr. Također, daljnjim razvojem tehnologije očekuju da će 3D ispisivanje betona biti i do tri puta brži način izrade mostova i sličnih struktura od klasičnih tehnika.

Pogledajte način izrade mosta tehnologijom 3D ispisa betona: