Honda i Sony pokrenuli novu marku automobila Afeela

0
185
Na CES-u je prikazan prvi prototip električnog sedana koje su razvili Honda i Sony

Japan će dobiti novu globalnu marku električnih automobila, koju će zajednički voditi Honda i Sony. Digitalizacija, elektrifikacija i minimalizam su u srži te marke, a prvi automobil najavljen je za 2026. godinu.
Još prije tri godine na CES-u u Las Vegasu japanski tehnološki div Sony najavio je kako će se početi baviti i automobilima. Na ovogodišnjem izdanju sajma otkriveni su i novi planovi, razvijeni s kompanijom koja u području automobila ima nešto više iskustva, Hondom. Rezultat njihove suradnje je Afeela, stilizirano većinom kao AFEELA – nova marka električnih automobila koji će stizati iz Japana, a trebali bi biti dostupni diljem svijeta kroz nekoliko godina.

Na CES-u je prikazan i prvi prototip njihovog električnog sedana. Dizajnerski se i tehnološki oslanja na stariji Sonyjev koncept Vision-S, elegantnog izgleda, čistih linija te zanimljive integracije LED rasvjetnih elemenata u karoseriju. Digitalizacija se nastavlja i u putničkoj kabini, koju krase također minimalistički dizajn, veliki ekrani i krnji ‘yoke’ upravljač. Sve to trebalo bi putnicima dati osjećaj kao da su u svemirskom brodu, rečeno je na predstavljanju prvog modela marke Afeela (koji još nema komercijalno ime), prenosi Autonet.hr.
Honda i Sony najavljuju da će automobile opremati novom tehnologijom zabave, navigacijom u proširenoj stvarnosti, integriranjem videoigara, kao i brojnim kamerama i senzorima. U praksi bi to trebalo omogućiti poluautomatiziranu vožnju, s autonomijom najviše nivoa 3. Najavljeno je kako će nivo 2 ili 2+ dolaziti kao dio osnovnog paketa, dok će za nivo 3 (gdje vozač služi tek kao kontrolor automatike) trebati nadoplatiti.

Od tehničkih karakteristika, najavljena je moguća konfiguracija s dva elektromotora te pogonom na sve točkove. Nije bilo naznaka o snazi i mogućem dometu s jednim punjenjem baterija.
Prototip mjeri 4.895 mm u dužinu, 1.900 u širinu te 1.460 mm u visinu, uz međuosovinski razmak od 3 metra. Na tržištima bi se prvi automobil pod značkom AFEELA-e trebao pojaviti 2026. godine.