Citroën na tržište BiH uveo novi C4 Cactus

0
2327
Novi Citroën C4 Cactus ističe se svojim jedinstvenim karakterom i udobnošću

Autor: M.Pe. / Profitiraj.ba

Nakon lansiranja Citroëna C3 u 2017. godini te SUV ofanzive početkom 2018. sa C3 Aircross, Citroën zakoračuje u novu fazu u razvoju strategije svojih proizvoda predstavljajući svoju novu limuzinu – novi C4 Cactus.
Ovaj Citroënov novitet – koji je danas u turističkom Etno selu Čardaci kod Viteza premijerno predstavljen i uveden na tržište Bosne i Hercegovine – donosi dašak svježine u segment limuzina spojem jedinstvenog karaktera modela C4 Cactus i udobnosti u skladu s odlikama modela C4.
Novi C4 Cactus (u što smo se danas mogli uvjeriti u probnoj vožnji) moderan je i istaknutog dizajna te u unutrašnjosti nudi jedinstveno iskustvo u pogledu ugodnosti. U tu je svrhu Citroën crpio nadahnuće iz svojeg tehnološkog nasljeđa povezanog s hidrauličkim ovjesima. Stoga novi C4 Cactus u Evropi uvodi ovjese s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC) kojima se prigušuju neravnine na cesti i prvi put u svijetu sjedala Advanced Comfort, koja pružaju jedinstvenu udobnost sjedenja i vožnje.

Odvažan dizajn

Novi C4 Cactus s optimiranom konstrukcijom temeljenom na platformi PF1 Grupe PSA ističe se novim širokim i izražajnim prednjim krajem, preoblikovanim bokovima te naglašenim i uglađenim stražnjim krajem s novim LED svjetlima s 3D efektom.
Njegov dugi međuosovinski razmak od 2,60 m i kratki prevjesi jamče kompaktne dimenzije kako bi automobil ostao okretan i lako upravljiv, istodobno nudeći prostornost koja se očekuje u tom segmentu. S umjerenim vanjskim dimenzijama (dužina 4,17 m, širina 1,71 m i visina od 1,48 m) novi C4 Cactus vraća se korijenima kompaktnih limuzina uz prostranost i istinsku svestranost u gradskim i prigradskim područjima, kao i na otvorenoj cesti.
Krovni nosači istaknutog dizajna i funkcionalnosti svojstveni su marki Citroën, a dostupni su kao dodatna oprema za novi C4 Cactus.
Novi C4 Cactus ističe vizualne elemente tipične za Citroën koji naglašavaju njegovu fluidnu karoseriju, kao što su elementi Airbump na donjem dijelu vrata, zaštitne obloge za blatobrane i na donjem dijelu karoserije, ili pak širok svjetlosni potpis s LED svjetlima i 3D efektom straga. Ventilacijski otvori na prednjem i stražnjem odbojniku naglašavaju dojam široke siluete i ističu njezinu aerodinamičnost.

Sveobuhvatna ponuda personalizacije

C4 Cactus nudi 31 kombinaciju vanjske personalizacije uz devet boja karoserije (bijela Banquise, crna Obsidien, siva Platinium i siva Acier, crvena Aden, maslinastosmeđa Olive Brown, plava Emeraude Blue, bijela Perle Nacré, ljubičasta Deep Purple) i četiri paketa Color (Glossy Black, Silver Chrome, Anodised White i Anodised Deep Red) koji obuhvaćaju profinjene obojene elemente čime se omogućuje klijentima da osmisle automobil po svojoj mjeri.
Kako bi otišao još korak dalje u personalizaciji, nudi se izbor od pet aluminijskih naplataka: Square 16″ sivi i Square 16″ crni, jednostavni i elegantni, ali i Cross 17″ crni, dvobojni crni Cross 17″ i dvobojni bijeli Cross 17″, a posljednja su dva sjajna za još luksuzniji i vizualno dojmljiviji izgled.
U unutrašnjosti funkcionalna, pročišćena i jednostavna kabina ostavlja dojam mirnoće. Novi C4 Cactus ima nisko postavljenu armaturnu ploču profinjenih nijansi i horizontalnih linija, na kojoj se ističe centralni dodirni tablet i potpuno digitalna instrumentna ploča s prikazom najvažnijih podataka. Potpuno digitalno sučelje nudi rasterećeno i umreženo vozačevo mjesto s komandama postavljenima oko serijski dostupnog dodirnog tableta od 7″ s kapacitivnim zaslonom.
Dodatno, novi C4 Cactus u okviru tri paketa unutarnjeg uređenja (Metropolitan Red, Wild Grey, Hype Red) donosi sjedala Advanced Comfort, kao svjetsku premijeru. Riječ je o nizu poboljšanja koja donose lako smještanje u vozilo, udoban položaj i udobnost u vožnji. Sjedišta na prednjim sjedalima i stražnjoj klupi obložena su pjenom debljom za 15 mm koja je strukturirana tako da sjedala budu vizualno i fizički udobna.
Takođe, C4 Cactus donosi i sasvim novu generaciju zvučne izolacije i opreme, a posjeduje 12 sistema za pomoć u vožnji (automatsko kočenje u nuždi Active Safety Brake, prepoznavanje znakova ograničenja brzine, upozorenje na nenamjerno prelaženje crte AFIL, Cofee break alert, sistem praćenja pozornosti – ta je funkcija osobito prilagođena na brzim cestama pri brzini većoj od 65 km/h, sistem za nadzor mrtvog ugla, Park Assist za lakše i sigurnije parkiranje, kamera za vožnju unatrag, pomoć pri kretanju na kosini, svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem, otključavanje i pokretanje vozila bez ključa, Grip Control koji omogućava vozilu da prijanjanje prednjih točkova prilagodi vrsti podloge – snijeg, blato, pijesak), te 3 tehnologije za povezivost.
Prtljažnik novog C4 Cactusa je vrlo praktičan zahvaljujući kockastim oblicima, što olakšava utovar svih predmeta, i sparen je sa stražnjom klupom sklopivom u omjeru 1/3 – 2/3, te nudi obim od 358 l, koji se može povećati na 1170 l kada se spusti naslon stražnje klupe.
Novi C4 Cactus u ponudi ima motore najnovije generacije s vrhunskim tehnološkim rješenjima. Opremljen je s trocilindarskim benzinskim motorima PureTech s najnovijim tehnologijama koje omogućuju reaktivnost i umjerenu potrošnju i emisije (nagrada International Engine of the Year 2015., 2016. i 2017. za izvedbe s turbopunjačem PureTech 110 i PureTech 130), te s ekonomičnim i ekološki prihvatljivim dizelskim motorima BlueHDi.
Što se tiče cijena novog C4 Cactusa na tržištu BiH najjeftiniji je model s benzinskim PureTech 82 motorom, uparen s ručnim mjenjačem i Feel opremom koji do registracije košta 25.697 KM. Za najskupljeg benzinca s motorom PureTech 110 i automatskim 6-stepenim mjenjačem i opremom Shine treba izdvojiti 34.137 KM.
C4 Cactus s dizelskim BlueHDi 100 motorom s ručnim mjenjačem i opremom Feel prodavat će se na bh. tržištu po cijeni od 29.448 KM, dok za isti model s opermom Shine cijena iznosi 32.449 KM.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina: 4,17 m
Širina: 1,71 m
Visina: 1,48 m
Međuosovinski razmak: 2,60 m
Volumen prtljažnika: 358 L