HR: Bruto dobit banaka u devet mjeseci 5,25 milijardi kuna

0
1054
Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka

Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,25 milijardi kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).
Podaci HNB-a za prvih devet mjeseci ove godine odnose se na 23 banke, što je tri manje nego u istom razdoblju lani. Naime, 30.3.2018. otvoren je stečajni postupak nad Tesla štednom bankom, a dvije su banke otišle u redovnu (dobrovoljnu) likvidaciju: Štedbanka krajem 2017. i Primorska banka u prvoj polovini 2018.
Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 99,7 posto, odnosno za 2,62 milijarde kuna.
Dobit i profitabilnost banaka prošle su godine bile pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora, pa im je u devet mjeseci 2017. ukupnu bruto dobit iznosila 2,63 milijarde kuna, što je bilo oko 47 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2016. godine.
Od ukupno 23 banke, s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak iznosi 52,5 miliona kuna. Od toga se gotovo polovina, odnosno 22 miliona kuna, odnosi na Veneto banku, koja je u oktobru ove godine pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ).
Najveću je dobit prije poreza u prvih devet mjeseci ostvarila Zagrebačka banka, 1,7 milijardi kuna, a slijedi PBZ s bruto dobiti od 1,1 milijardu kuna.

Dobit stambenih štedionica 18,9 miliona kuna

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da su četiri stambene štedionice u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu bruto dobit u iznosu 18,9 miliona kuna, navodi Hina. To je oko 34 miliona kuna manje nego u istom razdoblju lani, ali je krajem septembra ove godine bila jedna štedionica manje s obzirom na već pomenuto preuzimanje Prve stambene štedionice od Zagrebačke banke.