Hrvatska: Broj turista u julu manji 1,2%, a broj noćenja za 1,5%

0
867
U junu ove godine 892.000 turista u Hrvatskoj ostvarilo je 4,8 miliona noćenja

Statistika Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazala je da su turistički rekordi u top sezoni u Hrvatskoj prošlost. Prema preliminarnim podacima sistema eVisitor, u julu je ostvareno 4,6 miliona dolazaka i 30,5 miliona noćenja, što je pad dolazaka za 1,2 posto te 1,5 posto manje noćenja nego lani u julu.
Ipak, turistička godina u Hrvatskoj i dalje je u blagom plusu. Od početka godine do kraja jula bilo je 11,5 miliona dolazaka, što je rast od 3,5 posto, te 56,8 miliona noćenja što je rast od 1 posto u odnosu na lani.
Iz HTZ-a poručuju da je u julu zabilježen rast domaćih gostiju od 6 posto u dolascima i noćenjima te rast prometa za Hrvatsku iznimno važna tržišta poput Italije (+3%), Francuske (+9%), Španije (+11%), Slovenije (+1%), Velike Britanije (+5%), Švicarske (+2%), ali i s tržišta Rusije (+3%), Ukrajine (+34%), SAD-a (+7%), Kine (+23%) ili pak Južne Koreje (+9%), prenosi Poslovni.hr.
Prema riječima Kristjana Staničića, direktora HTZ-a, u julu je hotelski smještaj imao rast prometa od jedan posto, ali i destinacije poput Dubrovnika (+2), Splita (+1%), Zadra (+2%), Novalje (+3%) i Rijeke (+8%).
On je dodao da trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milion gostiju, da očekuju dobar august, ali i dobre najave stižu za septembar i oktobar.
“To nam daje optimizam da ćemo ovu turističku godinu zaključiti na razini rekordne prošlogodišnje”, dodao je Staničić, direktor HTZ-a.