Hrvatska krenula s prvom fazom popuštanja mjera

0
694
Osim trgovine, dozvoljen je rad i knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama

Hrvatska je danas krenula s prvom fazom popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja privrede. Od danas je dozvoljen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.
Omogućen je nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio).
Radno vrijeme prodavnica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavanice bit će kao i prije proglašene pandemije, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi. Rad nedjeljom i blagdanima dopušten je kioscima, pekarama, trgovinama hljebom i trgovinama na benzinskim stanicama.
U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavnice adekvatno očistile i dezinficirale i kako bi se zamijenili radnici.
Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.
Takođe, uvode se javne gradske i prigradske prevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima.
Omogućuje se i rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Dozvoljeni su i treninzi sportista 1. i 2. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem rangu natjecanja, a omogućena je i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika, prenosi Hina.
Kako je navedeno, ako se ove mjere pokažu uspješnima, novi set mjera kreće od 4. maja. U drugom setu mjera bit će dozvoljen rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara, te rad u punom kapacitetu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema.