Hrvatska: Od 1. oktobra niže cijene cestarina

0
4897
Ljetna, 10 posto skuplja tarifa cestarine primjenjivat će se od 15. juna do 15. septembra

Od d1. oktobra do 30. juna iduće godine na snazi su niže, vansezonske cijene cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), saopćeno je kompanije HAC – održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC).
Jedinična cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a od 1. jula do 30. septembra bile su povećane za 10 posto, pa je, primjerice, za cestarinu od Zagreba do Splita trebalo izdvojiti 200 kuna, a od Zagreba do Rijeke 77 kuna.
Te se cijene, kao i one na drugim dionicama, od 1. oktobra vraćaju na vansezonske iznose. Tako će cijena cestarine na relaciji Zagreb – Split od 1. oktobra biti 181 kunu, a Zagreb – Rijeka 70 kuna.
Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 44 kuna (ljeti 47), a cestarina na relaciji Zagreb – Lipovac pada za 13 kuna, na 128 kuna.
Za 13 kuna pada i cestarina od Zagreba do Osijeka, koja će od 1. oktobra iznositi 122 kune, a od Zagreba do Ploča za 25 kuna, na 231 kunu, prenosi Hina.
Mostarina na Krčkom mostu van sezone se smanjuje s 39 na 35 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija pada s 22 na 20 kuna. Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine su iste cijele godine.
Sezonsko povećanje cestarine tokom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera finansijskog restrukturiranja firmi u cestovnom sektoru. Modalitet sezonskih cijena za motocikle i osobna vozila uveden je po preporukama i smjernicama Svjetske banke.
Primjenom sezonskog poskupljenja promet na autocestama nije pao već je po podacima HAC-ONC-a u prvih osam mjeseci ove godine broj vozila porastao za 5,6 posto, a prihod od naplaćene cestarine povećan je za 13,6 posto u odnosu na prošlu godinu, saopćeno je iz HAC-ONC-a.