RS: Otvorena dionica autoputa Mahovljani – Drugovići

0
2210
Svečano puštena u saobraćaj poddionica autoputa '9. januar', od Mahovljana do Drugovića, u dužini od 10 kilometara

Poddionica autoputa ‘9. januar’ (Banja Luka – Doboj) od Mahovljana do Drugovića danas je svečano puštena u saobraćaj. Radi se o prvih deset kilometara autoputa od Laktaša do Prnjavora.
Na ceremoniji otvaranja ove dionice autoputa u Laktašima prigodnim govorom obratili su se predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, a svečanosti su prisustvovali predstavnici političkog života te brojni gosti i građani.
Novoizgrađena dionica, kako je rečeno, puštena je u saobraćaj prije završetka kompletne dionice od Banja Luke do Prnjavora kako bi vozačima bilo olakšano putovanje na ovoj relaciji, imajući u vidu da će izbjeći vožnju magistralnim putem preko prevoja Tutnjevac kojim je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično.
Otvaranjem ove dionice u upotrebu se vraća i petlja ‘Mahovljani’, što će smanjiti saobraćajne gužve u centru Laktaša.
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je dodao da će u ovom bh. entitetu naredne godine, kada se završi cijela trasa Banja Luka-Prnjavor imati nešto više od 100 kilometara autoputa, čime će osigurati razvoj privrede i drugih segmenata društva.
Prošle godine u saobraćaj je puštena prva trasa autoputa ‘9. januar’ od Doboja do Prnjavora u dužini od oko 36 kilometara. Ugovorena vrijednost za izgradnju dionice Prnjavor-Doboj iznosila je 180 miliona eura, a od Prnjavora do Mahovljana 158 miliona eura, kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, odnosno Evropske investicione banke.
Naredne godine, kako je najavljivano, trebalo da bude u saobraćaju kompletna trasa autoput Banja Luka-Doboj.