Hrvatska: Puno slobodnih mjesta na Jadranu, visoke cijene otjerale turiste

0
1240
Na Makarskoj rivijeri rezervirano je samo 78 posto kreveta

Usporene rezervacije za juli i avgust zbog kojih je puno slobodnih termina u hrvatskim hotelima i apartmanima, unijele su strah od praznih kreveta, pa se ovih dana na gotovo svim rivijerama, izuzev rijetkih iznimaka, mogu naći hotelske sobe, apartmani i kreveti na popust.
Sniženja koja se na svakoj prodajnoj platformi mogu vidjeti kreću se od 10 do čak 37 posto za neke termine usred jula i avgusta. No, sve se to događa u potpuno krivo vrijeme, na pragu ‘špice’ kada Sredozemlje vrvi sličnim ‘last minute’ ponudama, pa se one iz Hrvatske utapaju u moru sličnih, piše Slobodna Dalmacija.
Već i površan pregled popunjenosti u drugoj polovini jula za rezervacije smještaja u Hrvatskoj pokazuju kako svugdje ima slobodnih soba. I to ne malo, nego je 30 i više posto još uvijek praznih kapaciteta. U hotelima i u obiteljskim apartmanima može se naći smještaj za bilo koji termin špice sezone u julu i avgustu. Podaci kažu kako je na Makarskoj rivijeri trenutno rezervirano 78 posto kreveta, u Biogradu i Zadru 75 posto, Šibeniku 72 posto kapaciteta, Korčuli 86 posto, Bolu 80 posto…
Bolje od drugih stoje Split s 93 posto rezerviranih soba te Hvar i Dubrovnik s 90 posto rezerviranih kapaciteta. Kada se zna da se rezervacije bez akontacije (čemu najčešće pribjegavaju iznajmljivači da bi privukli goste) mogu otkazivati bez penala do dva tjedna prije termina dolaska, jasno je da će i neki od trenutno popunjenih u međuvremenu primiti otkazivanje dolaska.
Iako će takvo stanje većina operativaca pokušati opravdati svjetskim trendom usporenog bookinga koji doista uzima maha, činjenica je da kada je Hrvatska u pitanju, dio razloga leži i u nerealnom podizanju cijena smještaja, koje su čak i tamo gdje baš ništa nije uloženo za 10 do 20 posto veće nego lani.
“Problem je u tome što su ljudi godinama u apartmanima dizali cijene bez ulaganja, samo temeljem potražnje, a to više ne prolazi”, izjavio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) za Slobodnu Dalmaciju.
Najbolji hoteli s 4 i 5 zvjezdica vrhunske usluge su najbolje popunjeni i za špicu, baš kao što su najbolje radili i u predsezoni. Jednako tako je i s luksuznim vilama i kućama za odmor s bazenom koje po dobrim cijenama imaju popunjenost iznad 200 dana i gotovo ni jedna nije ‘na sniženju’.
Puno veće brige imaju osrednji apartmani i stanovi koje se ni po čemu ne izdvajaju iz hiljada sličnih.