Hrvatska vlada i MOL Grupa podržali ulaganje od 4 mlrd kuna u Ininu rafineriju

0
814
Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno će se povećati učinkovitost riječke rafinerije

Nadzorni odbor Ine danas je dao prethodnu suglasnost za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a Uprava Ine je donijela jednoglasnu odluku o ulaganju. Odluku kojom će se osigurati budućnost Ininog rafinerijskog poslovanja u potpunosti su podržali Vlada Republike Hrvatske i MOL kao dva najveća pojedinačna akcionara.
Zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.
Ulaganjem u projekt postrojenja za obradu teških ostataka, rekonstrukcijom postojećih postrojenja, novom lukom sa zatvorenim skladištem za naftni koks te većom ukupnom složenosti, Rafinerija nafte Rijeka postat će moderna evropska rafinerija. Ukupna ulaganja vrijedna su oko milijarde konvertibilnih maraka (četiri milijarde kuna), što predstavlja najveći pojedinačni investicioni projekt u historiji kompanije u Hrvatskoj.
“Ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini. Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno ćemo povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije. Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost Inine djelatnosti Rafinerije i marketing dodatno poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti”, izjavio je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine.
Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, rekao je da će se ovom odlukom Rafinerija nafte Rijeka transformirati u modernu evropsku rafineriju, a istovremeno će se osigurati da INA zadrži vodeći položaj na tržištu.
Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi RH, istakao je da će se ovom investicijom unaprijediti struktura proizvoda iz Rijeke, povećati profitabilnost i unaprijediti konkurentnost Ine u području zaštite okoliša znatnim smanjenjem emisije CO2 i ostalih štetnih plinova.

Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa INA R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sistema kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit. Program uključuje koncentraciju djelatnosti prerade sirove nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvaćati proizvodnju bitumena, što je odobreno u martu ove godine te se puštanje u pogon planira u 2021., zatim logističko središte te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti. Uz provođenje svih aktivnosti obuhvaćenih programom INA R&M Novi smjer 2023., nakon 2023. godine INA očekuje prosječan godišnji rast EBITDA od preko milijardu kuna.