Hyundai predstavio hibridnu Sonatu sa solarnim panelima na krovu

0
888
Solarne fotonaponske ćelije ugrađene u krov hibridne Hyundai Sonata (Foto: MotorBeam‏)

Hibridna Hyundai Sonata u svojem modelu za 2020. godinu donosi inovaciju za koju su mnoge kalkulacije pokazale kako je neisplativa – solarne ćelije integrirane u krov vozila koje bi trebale pomoći u punjenu baterije.
Hyundaijev novi model primarno je pogonjen benzinskim motorom (2.0 GDi) od 152 KS, te elektromotorom od 51 KS. Baterije zaslužne za pokretanje elektromotora pune se kroz regenerativno kočenje kao i kod ostalih hibridnih vozila, no kod nove Sonate u tome će im pripomoći i fotonaponske ćelije.

Hyundai Sonata Hybrid pogoni benzinski motor snage 152 KS i elektromotor od 51 KS

Ugradnja solarnih ćelija u krov automobila nije ni jednostavna niti jeftina, pa će ovaj ‘feature’ na vozilima biti dostupan tek u sklopu dodatne opreme. Iz Hyundaija kažu kako je kod hibridnih vozila riječ o malenoj bateriji pa bi solarno punjenje moglo značajno utjecati na njezino punjenje, a s javnošću su podijelili i preliminarnu računicu: bude li krov solarne Sonate izložen suncu u prosjeku šest sati na dan, moći će napuniti negdje između 30 i 60% ukupnog kapaciteta baterije.
U globalu to bi značilo da će na godišnjem nivou nova Sonata iz solarne energije moći dobiti dodatnih 1.300 kilometara autonomije. Naravno, ušteda od otprilike dva rezervoara goriva na godišnjem nivou nije značajna, pogotovo ako uzmemo u obzir i činjenicu da fotonaponski paneli i pripadajući pretvarači energije daju automobilu i dodatnu masu.
Iz Hyundaia još nisu objavili cijenu po kojoj će solarni krov biti dostupan na tržištu. Za sada, solarna Hyundai Sonata bit će lansirana samo na tržištima SAD-a i Južne Koreje.