Velika delegacija iz Malezije dolazi na SHF 2019

0
533
BBI VIP Business Club je lani u saradnji sa Ambasadom Malezije u BiH organizirao okrugli stol 'BiH – Malezija'

Malezija će i na 2. Međunarodnom sajmu halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 imati brojnu delegaciju. Tokom trajanja SHF 2019 u Sarajevu će boraviti brojni predstavnici Vlade, poslovne i akademske zajednice iz Malezije, koja važi za jednog od svjetskih lidera kada je u pitanju halal-industrija.
Ministar unutrašnje trgovine i potrošnje YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail predvodit će delegaciju kompanija koje će predstaviti svoje proizvode i usluge, te tražiti partnere u BiH i zemljama regiona. Prisustvo su također najavili predstavnici Ministarstva turizma i kulture Malezije, predvođeni direktorom Odsjeka za Halal Turizam i Islamskog Centra YBhg Dato Sri Abdul Khani Daudom, što će biti odlična prilika za sve predstavnike sektora turizma da ostvare kontakte i otvore novo tržište. Prisustvo i učešće je potvrdila iPharmaniaga, najveća farmaceutska kompanija iz Malezije.
Biznis delegaciju kompanija predvodit će i predsjednik malezijske Korporacije za razvoj halal-industrije (Halal Development Industry Corporation Malaysia), YBhg Dato Mahmud Abbas, a prvi put učešće na Sarajevo Halal Fair će uzeti i jedan od najvećih državnih univerziteta u Maleziji, Universiti Teknologi MARA (UiTM) predvođen predsjednikom Univerziteta Prof. Mohd Azraai Kasimom.
Kao i prethodne, i ove godine će učestvovati predstavnici GISB Holdinga – kompanije zasnovane na islamskim principima poslovanja u različitim proizvodnim i uslužnim sektorima. Malaysia South-South Association (MASSA) je također najavila dolazak na SHF 2019 koji će biti održan u Centru Skenderija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 26. do 28. septembra.
Učesnici SHF 2019 iz BiH i regiona imat će priliku predstaviti se velikim malezijskim trgovačkim kompanijama, razmijeniti iskustva i ostvariti saradnju. Kao i prošle godine, BBI VIP Business Club koji djeluje u sklopu BBI banke Sarajevo, planira održavanje poslovnog okruglog stola između članica Cluba, bh. i malezijskih privrednika.
S ciljem približavanja i realiziranja poslovnih prilika između bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika, BBI VIP Business Club je prošle godine u saradnji sa Ambasadom Malezije u BiH organizirao okrugli stol ‘Bosna i Hercegovina – Malezija’ tokom kojeg je potpisan i memorandum o razumijevanju između Sarajevo Halal Fair-a i MIHAS – Malaysian International Halal Showcase, jednog od najvećih događaja halal-industrije u svijetu.
Ranije ove godine, BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa MIHAS-om organizirali su predstavljanje bh. kompanija na ovom velikom događaju u Kuala Lumpuru. Kralj Malezije Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah posjetio je štand Sarajevo Halal Sajma (SHF). Gostoprimstvo kralju pružio je ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić i predstavnici BBI banke, koji su pozvali malezijske privrednike da i ove godine posjete SHF 2019.