Inflacija u Njemačkoj rekordna u više od 27 godina

0
435
Potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u oktobru 4,5% veće nego godinu ranije

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u julu najsnažnije u više od 27 godina, izvijestio je Destatis, ukazujući na poskupljenje energenata i nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je zbog pandemije privremeno snižena stopa PDV-a.
Cijene su u prošlom mjesecu porasle 3,8 posto u usporedbi sa julom 2020., što je njihov najveći rast od kraja 1993. godine, objavio je statistički ured, prenosi Hina.
Zbog privremenog sniženja stope PDV-a cijene su u prošlogodišnjem julu naglo pale, što je u ovoj godini, nakon podizanja PDV-a , rezultiralo poskupljenjem brojnih dobara i usluga a time i višom stopom inflacije, navodi Eurostat.
Dodatni je faktor u skoku inflacije u prošlom mjesecu bilo poskupljenje ponajprije energenata. U takvim je uvjetima najviše u julu poskupio prijevoz za 9,8 posto, a slijede odjeća i obuća sa rastom cijena za pet posto. Znatno je poskupjela i hrana, za 4,3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim julom.
Na mjesečnom nivou cijene su u julu porasle 0,9 posto.
Mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe inflacije u zemljama EU-a, cijene su u Njemačkoj u julu porasle 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U usporedbi s junom uvećane su 0,5 posto.