Jedna od najvećih kriptokrađa do sada: Hakeri ukrali 600 miliona dolara

0
410
Uredba o tržištima kriptoimovine, MiCA, prošla je i posljednju fazu potvrde u Vijeću EU, te će uskoro stupiti na snagu

Platforma za decentraliziranu razmjenu kriptovaluta Poly Network, koja podržava više blockchainova, napadnuta je ove sedmice u možda i najvećoj hakerskoj krađi kriptovaluta ikada.
Naime, vlasnici decentralizirane kriptomjenjačnice Poly Network objavili su u utorak kako su hakeri uspjeli iskoristiti ranjivost njihovog sistema , upasti u njega i na svoj wallet ilegalno prebaciti preko 600 miliona dolara u kriptovalutama. Ovaj iznos jedan je od najvećih ikada ukradenih na ovaj način. Kada je ‘ispražnjen’ Mt.Gox je bio ostao bez 450, a Coincheck bez 400 miliona dolara (danas bi ove vrijednosti bile značajno više zbog porasta cijene kriptovaluta u međuvremenu), prenosi Bug.hr.
U ovoj je akciji ukradeno oko 267 miliona dolara u etheru, 252 miliona dolara u Binance coinu te oko 85 miliona dolara u USDC tokenima.
Poly Network je platforma koja spaja blockchainove Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon te omogućava decentraliziranu razmjenu među njima. Nakon što su ova ogromna sredstva ukradena s njihove mreže, primijećeno je kako su prebačena na najmanje tri različita walleta. Iz Poly Networka sada traže od rudara da navedene adrese stave na crne liste, odnosno da ne prihvaćaju transakcije s njih.
Kad je riječ o mogućnosti povrata ukradenoga, oštećena se kompanija odlučila na neobičan potez. Detalje o krađi objavili su putem svog Twitter računa, te su otvorenim pismom – pozvali lopove da vrate ukradeno.
Apel na razumno ponašanje ljudi koji su upravo ukrali preko 600 miliona dolara čini se kao potez očajnika. No, sigurnosna kompanija SlowMist poručuje kako su njihovi stručnjaci uhvatili detalje o kradljivcima i njihovim računarima koji bi mogli pomoći u istrazi. Dodaju i kako je ova pljačka bila dugo planirana, organizirana i dobro pripremljena.