Infrastrukturno povezivanje Kine i zemalja CEI-a

0
1131
Ministar Jusko na Trećem sastanku ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Ismirom Juskom, učestvuje na Trećem sastanku ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Kina – CEEC 16+1 koji se danas i sutra održava u Beogradu.
Sastanak je otvorio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a u svom obraćanju delegacijama zemalja centralne i istočne Evrope kineski ministar prometa Li Xiaopeng je naglasio potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja CEI-a u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas – jedan put’ u svim vidovima prometa ali i IT sektora, istakavši pokrenute aktivnosti između Kine i Bosne i Hercegovine na povezivanju u oblasti zračnog prometa.
Najavljujući sljedeći sastanak na ovom nivou koji će se održati u Hrvatskoj, ministar Xiaopeng je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI-a, odnosno 16+1.
Ministar Jusko je istakao strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukturnog povezivanja, s posebnim naglaskom na izgradnju autoceste na Koridoru 5c kroz BiH, naglašavajući značaj regionalnog povezivanja u cilju ekonomskog razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here