Evropska unija i Vlada Njemačke podržavaju razvoj turizma u BiH

0
809
Predstavljeni rezultati podrške EU i Vlade Njemačke uvođenju zelenih praksi u Parku prirode Blidinje

Rezultati podrške Evropske unije i Vlade Njemačke uvođenju zelenih praksi u turističkoj destinaciji Parka prirode Blidinje predstavljeni su u Sarajevu. Primjena počela i na drugim lokalitetima u BiH.
“Poticanjem saradnje i lokalnih partnerstva između privatnog i javnog sektora, te između sektora poljoprivrede i turizma, EU ProLocal je ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje“, izjavila je Karin Hörhan, menadžerica EU ProLocal programa.
EU ProLocal je pokrenuo koncept ‘zelenog turizma’ koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti okoliša, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovu provedbu. Neke od njih su: razvoj višenamjenske vrećicu za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri općine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače.
Osim toga, unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije. “Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno utjecati na ukupni razvoj turizma u BiH”, dodala je Hörhan.
Današnjim događajem obilježenje uspješan završetak aktivnosti podrške razvoju turističkog lanca vrijednosti Parka prirode Blidinje, sprovedenih u okviru EU ProLocal programa.
EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija s devet, a Vlada Njemačke s četiri miliona eura.
Andrea Vera, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije naglasio je da EU kontinuirano podupire razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.
“Turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten. Stoga, kroz EU ProLocal, podržavamo razvoj turističkih potencijala zemlje, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program je samo jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Business, program kojiu okviru svojih aktivnosti, također uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će siguran sam doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH”, zaključio je Vera.
Predsjednik Udruženja Greenways iz Mrkonjić Grada, Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za ‘zeleni turizam’ već primijenjuju u provedbi mjera ‘ozelenjavanja’ na području Krajine.
“Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju, ” objasnio je Marić.
Tokom današnjeg događaja izloženi su proizvodi iz korpe tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.