Inspekcija na benzinskoj pumpi zatekla 13.000 litara goriva bez dokumentacije

0
284
Zbog uočenih poreskih nepravilnosti izdata 23 prekršajna naloga

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćila je da, na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine o podnesenim zahtjevima za povećanje cijena goriva iz zaliha od strane pojedinih prometnika naftnih derivata, tržišni inspektori od 5. marta vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u Federaciji BiH, s ciljem sprječavanja nezakonitog poskupljenja goriva.
Prema dostupnim podacima, od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga. Također, kod jedne benzinske pumpe je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.
“Vanrednim djelovanjem tržišnog inspektorata FUZIP-a tokom vikenda, spriječeno je lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH. Međutim, svakodnevnim uvidom u stanje na terminalima veleprometnika, svjedočimo da su zalihe pri kraju i da je većina veleprometnika počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja. Tržišni inspektori svakodnevno prate trend poskupljenja i inspekcijskim nadzorima kontrolišu njihovu zakonitost”, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.
Zbog ograničenog broja tržišnih inspektora, Federalna uprava je jučer uputila dopise kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i inspekcijskim organima, kako bi se intenziviralo i sinhronizovalo djelovanje inspekcijskih organa na kontroli formiranja cijena i marži na području svih kantona u FBiH.
Iz FUZIP-a pozivaju građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte ove uprave i to telefon 033/22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića 6, Sarajevo, saopćeno je iz FUZIP-a.