Ispunjeni uslovi za usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH: Vlada RS dala saglasnost

0
1007
Šarović: Uspjeli smo odgoditi sankcije Energetske zajednice

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dobio je danas pozitivno mišljenje Vlade RS na strateški plan ruralnog razvoja BiH, čime su se stekli uslovi da se, s obzirom da su ranije obezbjeđena mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Vijeću ministara BiH.
Strateški plan ruralnog razvoja ministar Šarović će odmah danas uputiti na usvajanje a o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.
Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima , ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta, usvoji do kraja godine.