Istraživanje: U Varešu se nalazi zlato svjetske klase

0
817
Produžen rok za učešće na javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i plina u FBiH

Kompanija Adriatic Metals, u čijem vlasništvu je bh. kompanija Eastern Mining, završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice i Veovača kod Vareša. Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija CSA Global iz Australije.
Izvršni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.
“Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu”, rekao je Cronin.
On je dodao da će biti potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajan osnov za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu.
Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru Eastern Mining.