Italija i službeno u recesiji

0
1164
Italijanska vlada će oporezivati s jednokratnim porezom od 40% neto kamatnu maržu banaka

Italija je i službeno ušla u recesiju, pokazuju danas objavljeni preliminarni podaci o BDP-u za posljednji kvartal prošle godine. Naime, prema najnovijim podacima italijanska ekonomija pala je u posljednjem kvartalu 2018. za 0,2 posto, što nakon pada od 0,1 posto u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju.
Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je italijanski premijer Giuseppe Conte još jučer izjavio da očekuje takve podatke, a i ranije prognoze su ukazivale na to da bi jedna od najvećih evropskih ekonomija mogla ući u negativnu fazu ciklusa.
Inače, ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika evropska zemlja, članica G7, ušla u recesiju. Ranije objavljeni podaci pokazuju da je ekonomija eurozone u posljednjem kvartalu 2018. porasla za 0,2 posto, što je na nivou prethodnog kvartala, ali sporije nego u prvoj polovini godine.
Recesija u Italiji svakako nije dobra vijest za cijelu Evropu s obzirom na to da i druge velike ekonomije očekuju usporavanje. Na primjer, njemačka vlada u 2019. očekuje rast od svega jedan posto.
Posljedice usporavanja italijanske ekonomije mogla bi osjetiti i zemlje našeg regiona, uključujući i BiH s obzirom da nam je Italija treći najvažniji vanjskotrgovinski partner. Naime, BiH je u prošloj godini u Italiju izvela robe u vrijednosti 1,35 milijarde KM, dok je uvoz iznosio 2,17 milijarde KM.