Italijanska firma obnavlja pistu Aerodroma Sarajevo

0
512
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Zračni promet postepeno se normalizira

Kompanija Tecno Engineering 2C (TE2C) iz Rima izabrana je kao najbolji ponuđač na tenderu Međunarodnog aerodroma Sarajevo za izradu izvršnog projekta obnove kolnika piste, kolnika pristupnih staza pisti i dijela parkinga za automobile, saopćeno je iz Ambasade Italije u Sarajevu.
“Projekt predviđa obnovu i, gdje se to zahtjeva, izradu novog kolnika u ukupnoj površini od 216 hiljada kvadratnih metara, kao i prilagodbu osvjetljenja piste i pristupnih staza kako bi se poboljšala operativnost i sigurnost po noći i u uslovima smanjene vidljivosti. Ovaj projekat će doprinijeti smanjenju otkazivanja i preusmjeravanja letova na druge aerodrome u periodima godine koje karakterizira gusta magla ili drugi nepovoljni meteorološki uvjeti”, saopćeno je iz Ambasade Italije.
TE2C je kompanija koja djeluje u različitim sferama građevinarstva, a specijalizirano je za radove na aerodromima, a već je realiziralo poslove održavanja na aerodromu u Mostaru 2014. godine. Kao potvrda potencijala ekonomske saradnje između italijanskih i lokalnih firmi, TE2C je izabrana kao najbolji ponuđač u saradnji sa dva lokalna preduzeća, Ecoplanom i Integrom, oba sa sjedištem u Mostaru.