Izgradnja 81 stambenog objekta za raseljene u BiH

0
413
Sporazume je s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u FBiH potpisao ministar Ramić

U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisani sporazumi o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.
Riječ je o Podprojektu BiH5 – Obnova i izgradnja 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH.
Sporazum je, u svojstvu implementatora projekta, s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u Federaciji BiH (Banovići, Bihać, Bosanska Krupa, Bugojno, Čapljina, Dobretići, Glamoč, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradačac, Jajce, Kakanj, Kalesija, Kladanj, Ključ, Konjic, Kupres, Lukavac, Maglaj, Mostar, Sanski Most, Sapna, Stolac, Vareš i Velika Kladuša) potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
Planirano je da do kraja provedbe ovog regionalnog programa u junu 2022. godine, u BiH bude osigurano oko 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. Dosad je završeno oko 1.800 stambenih jedinica: 1.260 kuća i 532 stana.
Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša potvrdio je da će na osnovu danas potpisanog sporazuma, u Glamoču biti obnovljeno 16 stambenih jedinica. Izrazio je nadu da će svima koji žele da se vrate u Glamoč biti omogućeni uvjet za život.
U okviru RSG-a, donatori su dosad izdvojili 570 miliona KM, od čega se oko 130 miliona KM odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa 460 miliona KM, a slijede SAD sa 47 miliona KM, te Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.
Snažnu podršku ovom programu pružaju i UNHCR, OSCE te Razvojna banka Vijeća Evrope. Osim Bosne i Hercegovine, RSG-om su također obuhvaćene Srbija, Hrvatska i Crna Gora.