Egrlić: Ove godine izvoz iz BiH mogao bi dostići 14 milijardi KM

0
517
Ahmet Egrlić: Privreda BiH se oporavlja uprkos izazovima

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić izjavio je da se privreda Bosne i Hercegovine opravlja uprkos izazovima kao što su pandemija koronavirusa i političko okruženje, te da očekuje da će ove godine izvoz iz BiH dostići 14 milijardi KM.
“Ova godina će biti pozitivno okončana, rast izvoza je oko 29 posto u odnosu na 11 mjeseci prošle godine. Rast izvoza je veći čak i od rekordne 2019. godine i u apsolutnom iznosu je oko 3,3 milijarde KM. Za rast izvoza uglavnom je zaslužna povećana potražnja sa jedne strane u EU, našem ključnom tržištu, a s druge strane poremećeni lanci snabdijevanja, tako da su robe sa Dalekog istoka postale preskupe. Transport brodovima je porastao za oko pet puta u predhodnih nekoliko godina, tako da to Balkan stavlja u jednu centralnu poziciju kada je riječ o lancima snabdijevanja”, naveo je Egrlić.
Stoga ova i sljedećih nekoliko godina, po njegovim riječima, predstavljaju jednu od historijskih šansi za BiH ukoliko bi se kroz rasterećenja privrede, kroz podizanje konkurentnosti i poticaje u otvaranju novih kapaciteta, moglo doći u situaciju da BiH razvije svoju ekonomiju na jedan viši nivo.
“Nažalost, poznato je kakvo je stanje u zemlji i ja se nadam da će političari uz podršku međunarodne zajednice uspjeti prevazići razlike u stavovima i da će se posvetiti i u fokus staviti ekonomiju BiH jer to je nešto od čega svi živimo”, istakao je Egrlić prilikom susreta sa novinarima, prenosi Fena.
U Komori BiH očekuju da će i u narednoj godini biti nastavljen rast izvoza.
“Već vidimo najave za nove dodatne ugovore koje kupci iz inostranstva nude našim proizvođačima i mislimo da će se u tom smislu nastaviti rast izvoza. On će do kraja godine biti oko 14 milijardi KM što je zaista rekord. Taj rast izvoza nam ne smije davati previše optimizma jer je to u globalnim konstelacijama još nedovoljno i nije nešto što nas može zadovoljiti”, dodao je Egrlić.