Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje najavljena za proljeće iduće godine

0
300
Novalić i Voloder razgovarali u Travniku s predstavnicima kantonalnih i općinskih vlasti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i v.d. direktor JP Autoceste FBiH Elvedin Voloder razgovarali su u Travniku s predstavnicima kantonalnih i općinskih vlasti. U fokusu je bila izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje čiji se početak, kako je kazao Voloder, očekuje u proljeće iduće godine.
Na sastanku je dogovorena je i izrada glavnog projekta brze ceste na području općine Travnik, odnosno dionice od Nević Polja do Turbeta.
Ocijenivši da je brza cesta neophodna Lašvanskoj dolini, koja je prometno zagušena, premijer Novalić kazao je da je nedopustivo da se ne gradi, iako je novac osiguran.
“Što se tiče prolaska brze ceste kroz Travnik, dogovoreno je da se ide u izradu glavnog projekta. Dionica Lašva – Nević Polje ima nekih problema s eksproprijacijom, te položajem i oblikom ceste. Mi imamo svoje zahtjeve, da to bude brza cesta od Lašve pa sve do Jajca, a ne neka cesta regionalnog tipa. Već gotovo petu godinu imamo rezervisanih 107 miliona KM za tu cestu i izrada ovog glavnog projekta otvara mogućnost da, ukoliko se ne gradi tu, neka se gradi negdje drugdje gdje može”, kazao je Novalić.
Voloder je novinarima kazao da je izgradnja brze ceste od Lašve do Jajca prijeratna priča, koju su proteklih godina usporavali problemi s eksproprijacijom zemljišta i tenderske procedure.
“Problem su evidentno bili eksproprijacija i tenderi, a naravno da svugdje ima politike i trudit ćemo se da ona što manje utječe i da nam pomaže. Evo, sada obećavam da se na proljeće vidimo na gradilištu. Već je pripremljena projektna dokumentacija od Lašve do Nević Polja, te nastavljamo s aktivnostima. Imamo pripremljen novac za dvije dionice – onu koja prolazi kroz Poslovnu zonu Vitez, te od Poslovne zone do Nević Polja. Prva dionica je preskočena zato što je jako puno objekata i mostova. Skupa je, ali će i ona doći na red”, kazao je Voloder.
Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović kazao je da je na sastanku iznesen zahtjev da dionica brze ceste, kroz općinu Travnik, bude prioritet.
Na sastanku je, također, razgovarano i o nastavku izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku, najavljenom za početak iduće godine. U izgradnju ove škole, Vlada FBiH uložila je proteklih godina šest miliona KM, a, kako je rečeno, potrebno je još osam miliona. Taj novac će, istaknuto je, osigurati najvećim dijelom Vlada FBiH, ali i Srednjobosanski kanton i Općina Travnik.
Jedna od tema razgovora bilo je i ustupanje kasarne ‘Slimena’, koja je u posjedu Vlade FBiH, za realizaciju projekta industrijske zone.