Izgradnja topovoda Kakanj-Sarajevo koštala bi 230 miliona KM: Potpisan sporazum za izradu idejnog projekta

0
1066
Potpisan sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor EPBiH Senad Salkić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom energijom iz Termoelektrane Kakanj do Sarajeva.
Kako je istaknuto, izgradnja ovog toplovoda prema prvim projekcijama trebala bi koštati oko 230 miliona KM.
Izradom idejnog projekta odredila bi se tačna trasa toplovoda Kakanj – Sarajevo, a procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta je oko milion KM. Nakon što se odabere izvođač, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci.
Ovaj strateški projekt trebao bi u budućnosti riješiti pitanje snabdijevanja toplotnom energijom područja od Kaknja do Sarajeva tako da ovaj dio BiH više ne bi ovisio o kalkulacijama i isporuci ruskog plina. Bitno je napomenuti da bi se okončanjem projekat izgradnje toplovoda i zagrijavanja stambenih jedinica znatno smanjila emisija CO2 i zagađenost glavnog grada BiH.

Kako je istaknuto, izgradnja toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva koštala bi oko 230 miliona KM

Direktor Fonda Čibukčić istaknuo je da je Studija izvodljivosti pokazala da postoji opravdanost ovog projekta te da je potpuno opravdan sa socijalnog, ekonomskog i okolišnog aspekta.
Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević istakao je da i sadašnji kapaciteti TE Kakanj mogu odgovoriti ovom zadatku, ali je krajnji cilj izgradnja zamjenskog bloka čime bi se stopostotno osiguralo snabdijevanje gradova na toplovodnoj trasi za narednih 50 godina.
Izvršni direktor EP Senad Salkić pojasnio je da je studija izvodljivosti koju su uradili u proteklom periodu pokazala da bi ukupna vrijednost ovog projekta iznosila oko 230 miliona KM te da bi, osim ekološkog učinka, ekonomsku korist imali i korisnici toplotne energije jer bi na primjer cijena grijanja u stanovima trebala biti duplo jeftnija u odnosu na sadašnju.
Na naš upit ko bi finansirao gradnju toplovoda , zvaničnici EPBiH kazali su da se najprije treba odredi vlasnik i upravitelj projekta, a ukoliko bi to bila Elektroprivreda BiH oni bi mogli osigurati sredstva za finansiranje ovog projekta čija bi izgradnja orijentaciono trebala koštati oko 230 miliona KM.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji je prisustvovao potpisivanju Sporazuma, istakao je da je projekt izgradnje toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva strateško opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva. Dodao je je potrebu uključenja nadležnih na kantonalnom nivou (prvenstveno Kantona Sarajevo) radi brže realizacije i funkcionalnosti ovog projekta.