Izvoz iz BiH u Tursku prvi put premašio uvoz

0
825
Šarović - Koc: Rekordni pomaci u spoljnoj trgovini BiH i Turske

Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani.
Ovo je istaknuto na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.
Uprkos krupnim izazovima koji, zbog pada vrijednosti turske lire, posljednjih mjeseci prate globalnu trgovinu, izvoz iz BiH nije ugrožen.
“Izvoz iz naše zemlje je u konstantnom porastu. Pored činjenice da je izvoz iz BiH prvi put premašio uvoz, u ovoj godini imali smo značajno povećanje izvoza industrijskih proizvoda“, istakao je ministar Šarović.
Spoljnotrgovinski balans BiH značajno je unaprjeđen i time što je ministar Šarović sa saradnicima, uspio obezbjediti da se izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, a posebno brašna, u ovu zemlju enormno poveća, istaknuto je na sastanku. Slično je i sa izvozom mesa gdje su prvi put obezbjeđene sigurne kvote za izvoz, a kako je istaknuto, očekuje se da će u ovu zemlju uskoro biti isporučeno dogovorenih, novih 3 do 4 hiljade tona mesa.
Ministar Šarović je takođe predočio problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje i ovog pitanja.
Sagovornici su ocijenili da postoji povećan interes investitora u BiH i da je neophodno što prije otkloniti postojeće prepreke za investiranje, kao što je nedostatak sirovine za preradu. Ministar Šarović istakao je da u tom smislu ima jasan plan rješenja, koji se, između ostalog, odnosi i na reformu drvne industrije, odnosno onemogućavanje daljeg izvoza sirovine u inostranstvo, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.