Jačanje intelektualnog vlasništva u cilju razvoja privrede

0
936
Ministar Šarović razgovarao sa direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa Generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry-om, koji 14. i 15. marta boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Na sastanku se razgovaralo stanju zaštite intelektualnog vlasništva u BiH, posebno autohtonih proizvoda te jačanju sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva. Istaknuto je da BiH kontinuirano unaprjeđuje ovu oblast te da će se ‘na stolu’ uskoro naći i Strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva.
“Pred Savjetom ministara BiH uskoro će se naći strategija čiji je cilj jačanje sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora“, istakao je ministar Šarović, naglasivši da je jačanje oblasti intelektualnog vlasništva veoma značajno za razvoj privrede, priliv stranih investicija i konkurentnost bh.proizvoda.
Zaključeno je da kapaciteti BiH u pogledu naučno istraživačkih i razvojnih institucija još nisu dostigli onaj nivo koji je BiH imala prije ratnih sukoba a da je sa druge strane, kroz ulaganje ulaganja u istraživanje i razvoj moguće dobiti rezulatate koji, u smislu intelektualnog vlasništva, mogu povećati konkurentnost na tržištu.
Sastanku su prisustvovali i ambasadorica Lucija Ljubić, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi i Josip Merdžo, direktor instituta za intelektualno vlasništvo BiH.