Novalić: Sve bolnice u FBiH će biti aktivirane kao izolatoriji

0
349
Sa današnje pres-konferencije predstavnika federalnih institucija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas u Sarajevu da je na sastanku s predstavnicima kantona dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.
Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika kantona, prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je kazao da je dogovoreno i da je sada na kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.
Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju i precizirao da je danas, 2,5 mjeseca nakon ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći, nego u 2,5 mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.
“U prva 2,5 mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo ‘smrzavanje’ privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi”, kazao je Novalić.
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom, te da moramo naučiti da štitimo sebe i druge. Naglasio je da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.
“Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti”, kazao je Čerkez.
Pojasnio je da je s predstavnicima kantona dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela FBiH, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovom kantonu bude zahtijevala.
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi.
“Na području FBiH imamo 60 do 70 angažovanih sanitarnih inspektora i tu govorim o kantonalnim, gradskim, općinskim i nekoliko inspektora s područja Federacije koji po ovlaštenju tokom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od gotovo 500 hiljada KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera”, istakao je Ajdinović.
Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tokom protekla dva i po mjeseca, kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.