Otvorena Sarajevska energetska i klimatska sedmica – SECW 2023

0
124
Mirsad Jašarspahić istakao važnost tranzicije energetskog sektora

U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i brojnih domaćih i međunarodnih partnera i institucija danas je zvanično otvorena prva Sarajevska energetska klimatska sedmica SECW2023, koja je okupila preko 1.000 stručnjaka iz svih krajeva svijeta. Cilj je – kako ubrzati ključne energetske reformske procese u Bosni i Hercegovini i kako ponuditi adekvatne odgovore na izazove klimatskih promjena.
“Energija je jedan od bitnijih sektora o kojem moramo razgovarati u narednom periodu. Mi se spremamo da donesemo kompletan pravni okvir iz oblasti energetike i dekarbonizacije“, naveo je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
“Stalno pratimo inicijative koje dolaze od privrednika. Nije daleko 2050. godina i upravo se trebamo pripremiti za sve reforme koje su pred nama. U interesu nam je da kroz ovakve konferencije govorimo o važnosti tranzicije energetskog sektora i realizaciji svakog koraka na tom putu“, pojasnio je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH koja je organizator Sedmice.
Bosni i Hercegovini predstoji period usvajanja važnih i kompleksnih odluka o budućnosti energetskog sektora, vođenih u skladu sa svjetskim deklaracijama i propisima koji uvažavaju sve aspekte potreba energetike i očuvanja okoliša.
“Događaju se velike promjene u energetskom sektoru širom svijeta. BiH je na putu energetske tranzicije ali ono što se najprije treba ustanoviti su pravni okviri, koji bi omogućili efikasniju implementaciju ove tranzicije“, podcrtala je Courtney Chubb, direktorica USAID misije u BiH.
“Potreba za energetskim promjenama nikada nije bila jasnija nego danas. Niti jedna zemlja na našem kontinentu koja je u potpunosti zaštićena od posljedica klimatskih promjena ukoliko ne poduzmemo adekvatne korake. Reforma energetskog sektora u BiH ima ne samo državnu već i regionalnu važnost“, rekao je Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

SECW u Sarajevu okupio više od 1.000 stručnjaka iz svih krajeva svijeta

“Norveška može puno pomoći u razvoju čiste energije Bosni i Hercegovini jer smo jedna od vodećih zemalja u prelasku na čistu energiju“, poručio je Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške, i dodao da je krajnji trenutak formiranja velike svjetske koalicije koja će odgovoriti svim izazovima klimatskih promjena.
“Ovo nije prvi put da se angažujemo iz oblasti energetike u BiH. Naša država će kroz rad 20 stručnjaka tokom sedmice predstaviti sve ekspertize razvoja energetskog sektora. Moja zemlja je prošla istu reformu prije 20 godina i znamo kakavje to put“, poručio je Josef Zrzavecký, ispred Ureda ambasadora Češke Ambasade.
Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmiceprogramski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade SAD USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj.