Ramić i Obuća o provođenju projekata na području BPK-a Goražde

0
227
Federalni ministar Ramić razgovarao s premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, tokom posjete Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde, sastao se s kantonalnom premijerkom Aidom Obućom s kojom je razgovarao o dosadašnjoj, te budućoj saradnji u provođenju većeg broja projekata na području tog kantona.
Tom prilikom je naglašeno da se veliki broj projekata realizira u BPK u okviru Regionalnog stambenog programa kojim je predviđeno zatvaranje kolektivnih centara, čime će značajan broj porodica u sve tri lokalne zajednice adekvatno riješiti svoje stambeno pitanje.
Ministar Ramić je podsjetio da će u ovom kantonu biti izgrađeno ukupno osam stambenih zgrada i na tri lokacije izvršena sanacija postojećih objekata.
“Značajna je vrijednost tog projekta, mislim da je samo naše kreditno zaduženje skoro 12 miliona KM, a ostalo je kontribucija grada ili općina koje su u sastavu kantona, a tiču se lokacija, zemljšta, dokumentacije i tako dalje. Pored toga, mi iz svojih vlastitih transfera ministarstva podržavamo projekte izgradnje stambenih objekata, poljoprivrednike, izgradnju infrastrukture, tako da je unazad nekoliko godina, također uloženo blizu 4,5 miliona KM na području ovog kantona”, kazao je ministar Ramić.
Premijerka Bosansko-podinjskog kantona Goražde Aida Obuća istakla je da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u kontinuitetu pruža podršku projektima u svim lokalnim zajednicama na području kantona, gdje su u proteklih nekoliko godina uložena višemilionska sredstva, uz napomenu da su pored izgradnje stambenih objekata, od velikog značaja i drugi vidovi podrške.
“Radi se o više od 18 miliona KM, što je jako značajna i konkretna podrška. Takođe, svake godine se i kroz ostale projekte skoro milion KM realizuje na području BPK Goražde direktno iz Federalnog ministarstva što znači da je ovo vid konkretne brige o toj populaciji”, istakla je Obuća.
Naglasila je da je od velikog značaja i projekt rekonstrukcije Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, koji se takođe realizira u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.