Intesa Sanpaolo Banka: I pored pada prihoda, neto dobit porasla 16%

0
333
Poslovni prihodi Intesa Sanpaolo Banke porasli su 0,9% u odnosu na prvo polugodište lani

Intesa Sanpaolo banka izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju 2020. pod utjecajem gotovo zaustavljene ekonomske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
Intesini operativni prihodi pali su 11,5%, na 4,13 milijardi eura. Neto prihodi od kamata gotovo su stagnirali u odnosu na isti period lani i iznosili su 1,75 milijardi eura.
Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se 11,2%, na 1,74 milijarde eura, zbog smanjenih komercijalnih bankovnih i aktivnosti upravljanja imovinom u vrijeme pandemije. Prihod od poslovanja s osiguranjem skočio je pak za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 367 miliona eura.
Neto prilagodbe kredita porasle su s prošlogodišnjih 554 miliona na 1,39 milijardi eura, a iznos uključuje 880 miliona eura namijenjenih za očekivane posljedice pandemije Covid-19.
Intesa je preduzećima osigurala do 50 milijardi eura novih kredita kako bi se zaštitila radna mjesta i osiguralo plaćanje u koronakrizi, saopćeno je.
Bančina neto dobit porasla je 16%, na 1,4 milijarde eura. Prihod je iskorišten za povećaje rezervacija za gubitke po kreditima zbog pandemije koronavirusa.
Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju juna 14,9% i bila je za 0,9% viša nego na kraju prošle godine.
Intesa je prije dvije sedmice konačno dobila bitku za preuzimanje UBI-ja, najzdravije italijanske banke srednje veličine, što će joj pomoći da se uspne na sedmo mjesto na ljestvici vodećih banaka u eurozoni, s fokusom na upravljanje imovinom i osiguranje. Spajanje je najveće u Evropi u proteklih deset godina i pomoći će grupi da izgradi veću ulogu u zoni primjene zajedničke evropske valute, poručili su iz Intese, prenosi Poslovni.hr.
Intesa očekuje da će ove i iduće godine na nivou grupe ostvariti neto dobit od minimalno tri odnosno 3,5 milijardi eura, kada se isključe rezultati UBI-ja. Od 2022. nadalje godišnja neto dobit koja bi uključivala rezultate UBI-ja trebala bi iznositi minimalno pet milijardi eura.