Jačanje regionalne saradnje: Prijedlog Sporazuma o priznavanju kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja

0
214
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara je na vanrednoj telefonskoj sjednici jednoglasno utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, i tekst ovog sporazuma, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.
Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16.10.2023. godine.
Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna saradnja i daje poticaj ekonomskom razvoju zapadnog Balkana.
Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Evropske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata.
Potporom mobilnosti stručnjaka BiH dobiva priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima.