Jačanje regionalne saradnje u oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom

0
639
Sastanak eksperata o prikupljanju statistike o oduzimanju nelegalno stečene imovine

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom (FAZUOI) saopćila je da je direktor agencije Vinko Jakić prisustvovao radnom skupu eksperata o standardizovanom prikupljanju sveobuhvatne statistike o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom koji je održan u Beogradu.
Ovaj skup je organizovan u okviru projekta ‘Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom’, koji implementiraju AIRE Centar u saradnji s Regionalnom Antikoupcijskom inicijativom uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
Regionalni projekat o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom će se usredsrediti na regionalnu saradnju i podrazumjevati unapređenje programa za jačanje kapaciteta namjenjenih ključnim institucijama, podsticanje regionalne i međunarodne saradnje, praćenje djelotvorne primjene mjera oduzimanja imovinske koristi i promovisanje pozitivne rakse u procesu oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.
Iz agencije su naveli da su ovom skupu, koji je održan od 27. do 29. decembra, prisustvovali i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, Republičkog javnog tužilaštva Srbije, Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom – Ministarstvo pravde Srbije i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom – Ministarstva pravde Republike Srpske.
Zaključci koje je predložila Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koji se odnose na harmonizaciju važećih propisa i sudske prakse u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, blagovremeno uključivanje agencije u planiranje, odlučivanje i izvršenje odluka o privremenom i trajnom oduzimanju, te nesmetan pristup bazama podataka o svim vidovima imovine građana, bit će uvršteni u listu zajedničkih zaključaka sa sastanka, saopćeno je iz ove agencije.