Jajce: Potonula prva bh. kuća na vodi, bila na probnom testiranju

0
871
Kuća na vodi je potonula, a glavni uzrok potonuća je navodno njeno 'loše' vezivanje

Prva kuća na vodi (Floating House) proizvedena u BiH koja je bila na probnom testiranju na Velikom Plivskom jezeru kod Jajca završila je neslavno. Kako prenosi portal Jajce Online, montažna kuća na vodi je potonula, a glavni uzrok potonuća moglo bi biti njeno ‘loše’ vezivanje.
Iako je rok bio do 30. septembra da se završi probno testiranje na postojanost i stabilnost kuće na vodenoj površini u cilju certificiranja ovog objekta prije početka serijske proizvodnje i izvoza na tržište EU, nakon njenog potonuća još nije poznato kada će se izvaditi iz jezera.
Jedan od partnera ovog projekta, firma Metropolit studio iz Sarajeva, odabrala je lokaciju Velikog Plivskog jezera kao idealnu za testiranje kuće na vodi, te se obratila Općini Jajce za dobijanje saglasnosti za privremeno postavljanje montažne kuće na vodi. Općina Jajce je, cijeneći da se radi o izvoznom projektu, dala saglasnost za privremeno postavljanje ovog montažnog objekta na Velikom Plivskom jezeru, na period od 1.9. do 30.9.2022. godine. Također, Općina Jajce obratila se i Agenciji za vodno područje rijeke Save koja je dala saglasnost za testiranje otpornosti ove kućice na vodi.
Uz zabranu izbacivanja fekalija, fekalnih voda ili drugih supstanci iz montažne kuće u Veliko Plivsko jezero, Općina Jajce je obavezala podnositelja zahtjeva, Metropolit studio d.o.o. Sarajevo, da prilikom montaže i demontaže objekta i napuštanja lokacije, sve vrati u prvobitno stanje i otkloni eventualne nedostatke.