Novi crveni tepih za jubilarni, 25. Sarajevo Film Festival

0
1907
Skaka i Purivatra: Projekt bosanskog ćilima za SFF je u svrhu promocije naših vrijednosti

U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u Jugoistočnoj Evropi – Sarajevo Film Festivala (SFF), za jubilarno 25. izdanje dobija novi izgled. Novi crveni tepih koji će ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i savremenog.
Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine, objavljeno je na web stranici Grada Sarajevo.
“Grad Sarajevo je dio Sarajevo Film Festivala, a SFF je dio nas. Projekt bosanskog ćilima za Sarajevo Film Festival je vrhunski primjer talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta pred milionskim auditorijem ideja je vrijedna divljenja”, izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Umjesto crvenog tepiha na 25. SFF-u ove godine gosti će šetati novim bosanskim ćilimom

“Sretni smo da ćemo za jubilarno izdanje Festivala imati novi crveni tepih. Inspirisan je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. Sarajevo Film Festival. Zahvalni smo Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na podršci koju su pružili u realizaciji ovog projekta”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.
Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto ‘Sarajevo mon amour’.