Jedinstven i drugačiji: ProCredit Bank predstavila ProGreen račun

Mogućnost kupovine energetski efikasnih tehnologija uz povrat od 10% ukupnog iznosa, a maksimalno do 200 KM

0
260
Klijenti banke koji otvore ProGreen račun imaće mogućnost da uživaju u brojnim pogodnostima

Briga o zaštiti okoliša, očuvanje prirode i prirodnih resursa je integralni dio identiteta ProCredit Bank dugi niz godina. Nakon brojnih zelenih inicijativa koje su, u okviru svojih mogućnosti kao finansijska institucija, pokrenuli, sada dolazi i zelena revolucija u vidu ProGreen računa koji je upravo predstavljen.
O čemu se zapravo radi, pitali smo Ines Amitović, direktoricu Odjela za održivi razvoj i komunikacije u ProCredit banci.
“Svi naši paketi i usluge su ekološki orijentirani koliko to tržišni uslovi dozvoljavaju. No, sada smo željeli dizajnirati paket koji će u svojoj osnovi imati ideju o zaštiti okoline, što je jedna od naših temeljnih vrijednosti. ProGreen račun objedinjuje nekoliko različitih funkcija, od popusta na kupovinu energetski efikasnih tehnologija do prve biorazgradive kartice u Bosni i Hercegovini. Suštinski, sve vezano za ProGreen je pažljivo planirano kao jedinstveni, zeleni poduhvat“, pojašnjava Amitović.

Amitović: Zelena revolucija je počela, nadamo se brojnoj zajednici istomišljenika

Amitović dodaje i kako se, uvođenjem različitih inicijativa i sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja (SDGs) iz EU preporuka upravo sada stvorila odlična klima za razvoj ovakvih i sličnih paketa usluga.

ProGreen – račun za čistu budućnost

Novi, ali i postojeći, klijenti banke koji se odluče za otvaranje ProGreen računa će imati mogućnost da uživaju u brojnim pogodnostima. Vrlo interesantna funkcija je svakako mogućnost kupovine energetski efikasnih tehnologija uz povrat od 10% ukupnog iznosa, a maksimalno do 200 KM.
Suštinski ovo znači da je, između ostalog, svaki aparat iz programa kućne bijele tehnike s oznakom A+ i više jeftiniji ukoliko se plaća ovom karticom i ProGreen računom. Vlasnici i vlasnice računa će imati uvid u sve eko akcije i projekte koje banka pokreće, a imat će i jedinstvenu priliku da u njima učestvuju onako i onoliko koliko oni požele.
Dodatno, banka će za svaki otvoreni ProGreen račun zasaditi sadnicu drveta s imenom osobe koja postaje vlasnik ovog računa. Ovim simboličnim činom i klijent i banka će zajedničkim snagama sudjelovati u plemenitoj akciji regeneracije prirode i životne sredine. Pri otvaranju ProGreen računa, klijenti će imati mogućnost da odluče da li sadnicu žele posaditi sami ili će banka to napraviti u njihovo ime, ali i s njihovim imenom.

Biorazgradiva kartica od kukuruza

Uz ProGreen račun, klijenti imaju i opciju da uzmu prvu ekološku Mastercard® karticu u BiH, koja je napravljena od kukuruznih vlakana. Osim čipa, kartica je u potpunosti biorazgradiva i nastala je kao rezultat nastojanja da se i na ovaj način smanji balast plastičnog otpada, kojom se svakodnevno zagađuje priroda.
Banka je još prije nekoliko godina interno započela proces ‘0 otpada’, a koji podrazumijeva korištenje biorazgradivih materijala u poslovanju. Razvojem tehnologija, sada se ova filozofija beskompromisnog očuvanja okoliša može ‘preseliti’ i eksterno. ProGreen račun je rezultat ovih nastojanja i predstavlja svojevrsnu pionirsku prekretnicu u finansijskom poslovanju.
Ukoliko ste zainteresirani za otvaranje ovog računa, možete vrlo jednostavno aplicirati putem web stranice, nakon čega će vas stručni timovi banke provesti kroz cijeli proces. Za one koji razmišljaju o tome šta ostavljamo u naslijeđe generacijama koje dolaze nakon nas, ovo je izvrsna prilika da i lično, neposredno učestvuju u nastojanju da se planeta očuva, a svijet napravi boljim mjestom.
“Zelena revolucija je počela i iskreno se nadamo da ćemo u ovom pokretu okupiti brojnu zajednicu istomišljenika“, zaključuje Ines Amitović.